Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου μετά την εγκυμοσύνη;

8 Amazing Tips to Prevent Hair Loss in Women | HuffPost



Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο οργανισμός μιας γυναίκας περνάει από έντονες ορμονικές μεταβολές. Καινούριες ορμόνες παράγονται για πρώτη φόρα, ενώ η παραγωγή κάποιων άλλων αυξάνεται θεαματικά. Τα οιστρογόνα ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία καθώς, κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης η έκκριση τους είναι κατά πολλές φορές μεγαλύτερη από πριν.

Τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των ανθρώπινων τριχοθυλακίων. Η αυξημένη παραγωγή τους εξηγεί γιατί τα μαλλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πυκνά, πιο στιλπνά, πιο υγιή και η καθημερινή απώλεια τους επιβραδύνεται. Αν μια γυναίκα χάνει φυσιολογικά γύρω στις 100 τρίχες τη μέρα, όταν είναι έγκυος μπορεί να χάνει το πολύ 30 τρίχες. Τι γίνεται όμως μετά τον τοκετό, όταν τα επίπεδα των ορμονών επανέρχονται σταδιακά στις φυσιολογικές τους τιμές;

Οι περισσότερες γυναίκες περίπου δύο μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους παρουσιάζουν καθημερινά μεγάλη απώλεια μαλλιών και αυτό ονομάζεται επιλόχεια τριχόπτωση. Όσο κι αν αυτή η κατάσταση σας αγχώνει στην πραγματικότητα είναι απόλυτα φυσιολογική. Τα μαλλιά που πέφτουν, είναι εκείνα που θα έπρεπε να είχαν πέσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επειδή όμως τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων τα διατηρούσαν στο κεφάλι σας, τώρα που οι ορμόνες επανέρχονται σταδιακά στις φυσιολογικές τους τιμές, αρχίζουν και τα μαλλιά να ξαναπέφτουν.

Σε κάποιες γυναίκες που συνυπάρχει και κληρονομική προδιάθεση, μπορεί η τριχόπτωση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, δηλαδή να χάνουν περισσότερα μαλλιά από όσα έχαναν πριν την εγκυμοσύνη. Επίσης είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή όσο καιρό θηλάζετε, αφού και κατά τη διάρκεια του θηλασμού συμβαίνουν ορμονικές μεταβολές. Αν παρόλα αυτά ανησυχείτε ιδιαίτερα, συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας.